Adobe

Adobe Systems on jo vuonna 1982 perustettu tietokoneohjelmistoihin keskittynyt yritys. Yrityksen päämaja sijaitsee Kalifornian San Josessa.

Adoben ohjelmistot liittyvät vahvasti internetin sisällöntuotantoon, multimediaan sekä luoviin ohjelmistoihin, esimerkiksi piirto-ohjelmiin. Adobe Systemsin tunnetuin tuotos onkin varmasti Photoshop, joka on maailman käytetyin kuvankäsittelyohjelma. Toinen, kenties vielä käytetympi yrityksen tuottama sovellus, on Adobe Acrobat, joka on suunniteltu PDF-tiedostojen käsittelyohjelmaksi. Adobe on myös tunnettu lukuisista julkaisemistaan fonteista. Yhteensä yritys on tuonut markkinoille noin 50 erilaista netti- ja media-alan tuotetta, joten mistään pikkutekijästä ei todellakaan ole kyse.

Adoben hinnoittelusta ollaan kiistelty ja keskusteltu lukemattomia kertoja, sillä ammattilaiskäytöön suunnatut ohjelmistot ovat yksityiskäyttäjille usein kohtuuttoman kalliita. Erityisesti kohua on aiheuttaneet korotetut hinnat Yhdysvaltojen ulkopuolella. Onneksi esimerkiksi Suomessa alan opiskelijat saavat useimmiten tarvitsemansa ohjelmistot käyttöön ilmaiseksi koulujensa kautta.

Vuonna 2005 Adobe osti yhden suurimmista kilpailijoistaan, Macromedia Incin, minkä myötä yrityksestä kasvoi alansa suvereeni johtaja. Yritysoston myötä esimerkiksi tunnetut Dreamweaver-, Flash- sekä FreeHand-tuotteet siirtyivät Adobeen perheeseen.

Adobe Systems tunnetaan myös erinomaisena työpaikkana; ylistetty Forbes-lehti on rankannut kalifornialaisyrityksen parhaiden työpaikkojen listalle jatkuvasti jo vuodesta 1995 lähtien. Huippunsa Adobe saavutti listalla vuonna 2003 sijoittuen viidenneksi.

rnn.yqe.