Facebook

Facebook on Mark Zuckerbergin ja muutaman muun Harvardin yliopiston opiskelijan vuonna 2004 lanseeraama, ehkä maailman tunnetuin sosiaalisen median muoto. Se suunniteltiin alunperin vain Harvardin opiskelijoiden suljetuksi yhteisöksi, mutta se laajeni nopeasti myös moneen muuhun yliopistoon, kunnes siitä vuonna 2006 tuli yleisesti kaikkien yli 13-vuotiaiden vapaasti käytettävissä oleva yhteisöpalvelu.

Facebookissa käyttäjä luo itselleen profiilin, joka voi sisältää käyttäjästä erilaisia tietoja sekä valokuvia (tiedot ovat nimeä lukuun ottamatta vapaaehtoisia, käyttäjä voi itse valita mitä itsestään haluaa kertoa). Tämän jälkeen käyttäjä voi lisätä muita Facebook-käyttäjiä kavereikseen, mikä mahdollistaa kanssakäymisen näiden kanssa.

Kirjauduttuaan profiiliin käyttäjä voi päivittää esimerkiksi kuulumisiaan, jotka tulevat näkyviin kavereiden ’seinälle’. Omalta seinältään voi puolestaan lukea kavereidensa päivittämiä kuulumisia, kuvia, videoita ja muuta ajankohtaista informaatiota. Facebookissa voi myös jakaa uutisia, erilaisia tiedotteita ym. Lisäksi käyttäjällä on mahdollisuus muun muassa erilaisten ryhmien muodostamiseen sekä tapahtumien luomiseen. Tapahtumiin voi kutsua haluamiaan henkilöitä palvelun kautta. Siellä voi julkaista tapahtumaan liittyvää tietoa sekä keskustella muiden osallistujien kanssa. Facebookissa on myös chat-ominaisuus, jonka avulla voidaan käydä yksityisiä keskusteluja tietyn henkilön kanssa ilman, että keskustelu on muiden nähtävissä.

Facebook on kasvanut pienestä yliopistonsisäisestä yhteisöpalvelusta valtavaksi, maailmanlaajuiseksi sosiaalisen median edustajaksi. Maaliskuuhun 2015 mennessä palvelulla oli uskomattomat 1,44 miljardia aktiivista käyttäjää eri puolilla maailmaa.