Google Search -hakukone

Google Search, josta käytetään yleisesti pelkkää Google-nimeä, on 64,5 % markkinaosuudellaan maailman suosituin hakukone. Google Searchin omistaa Google-yhtiö ja sillä tehdään joka päivä hurjat miljardi hakua eri puolilla maailmaa. Alun perin Google-hakukoneen kehittivät Larry Page ja Sergey Brin vuonna 1997 ja vuosien saatossa siihen on saatu useita uusia ominaisuuksia ja liitännäisiä.

Kaikkien tuntema Google toimii täysin normaalin hakukoneen tavoin – käyttäjä kirjoittaa hakukenttään sanan tai sanoja liittyen asiaan, josta haluaa tietoa. Tämän jälkeen hakukone hakee julkisesti käytettävissä olevia sivustoja, dokumentteja ja muita tiedostoja, joissa haussa käytetyt sanat esiintyvät. Löydetyt sivustot ilmestyvät listattuna hakukentän alapuolelle, ja käyttäjä voi normaalisti valita niistä hakuaan parhaiten vastaavat. Vuonna 2011 Google esitteli Google Voice Searchin, jossa hakukone hakee sivustoja hakukenttään kirjoitetut tekstin sijaan puhuttujen sanojen perusteella.

Google Searchin avulla voi hakea halutessaan myös esimerkiksi pelkkiä kuvia. Hakukoneelta löytyvät myös muun muassa kartat, synonyymit, sääennusteet, aikavyöhykkeet ja urheilutulokset. Nykyään jopa 60 % Google-hauista tehdään mobiililaitteilla, joten vuonna 2013 Google loi algoritmin, jonka ansiosta hakukone tarjoaa mobiilihakujen tuloksena ensisijaisesti mobiiliystävällisiä sivustoja. Koska Google Search on maailman suosituin hakukone, moni pyrkii saamaan verkkosivujaan ylemmäs sen hakutuloslistalla hakukoneoptimoinnin eli SEO:n avulla.

rnn.yqe.