Instagram

Instagram on ilmainen palvelu, jonka tarkoituksena on mahdollistaa valokuvien ja videoiden jakaminen vaivatta ja tyylikkäästi sosiaalisen verkostoitumisen ohessa. Rekisteröitynyt käyttäjä voi myös jakaa Instagram-kuviaan ja -videoitaan sosiaalisessa mediassa esimerkiksi Facebookissa ja Twitterissä. Instagram muotoilee käyttäjän ottamat kuvat neliönmuotoisiksi, Polaroid-kuvia muistuttaviksi julkaisuiksi. Valittavissa on myös 16 erilaista kuvafiltteriä, joiden avulla voi muokata muun muassa kuvan värejä ja kontrasteja. Instagramissa voi myös kommentoida muiden käyttäjien jakamia kuvia sekä ’tykätä’ niistä.

Instagramin kehittivät Kevin Systrom ja Michael Krieger ja se julkaistiin vuonna 2010. Instagram saavutti lähes saman tien räjähdysmäisen suosion, ja jo ilmestymisvuotensa lopulla sillä oli miljoona rekisteröitynyttä käyttäjää.

Vuonna 2011 palveluun lisättiin hashtag-toiminto helpottamaan kuvien ja muiden käyttäjien löytämistä. Hashtag-eli #-merkin liittäminen kuvaan niputtaa samanaiheiset kuvat yhteen ryhmään. Kaksi vuotta ilmestymisensä jälkeen Instagram siirtyi Facebookin omistukseen. Vuoden 2014 loppuun mennessä Instagramilla oli yli 300 miljoonaa käyttäjää kuukausittain. Vuonna 2013 Time listasi sen 50 parhaan Android-sovelluksen joukkoon.

Instagramilla on erilaisia ’kampanjoita’ kuten Weekend Hashtag Project ja Throwback Thursday (#tbt). Weekend Hashtag Projectissa käyttäjiä kehotetaan jakamaan joka viikonloppu tiettyyn aihepiiriin liittyviä, tietyllä hashtagillä varustettuja kuvia, kun taas Throwback Thursdayn aikana halutaan jakoon menneiden vuosien kuvia. Vuodesta 2013 lähtien Instagramin käyttäjillä on ollut mahdollisuus julkaista kuvia ainoastaan tiettyjen käyttäjien nähtäväksi Direct-toiminnon avulla.