Pilvipalvelut

Herätys hei hipit, nyt ei ole kyse Amsterdamista! Pilvipalvelut ovat tulleet jäädäkseen, mikä auttaa meitä kaikkia tallennustilan järjestelemisessä ja tiedostojen jakamisessa laitteelta toiselle. Kun ennen (ja osittain tietysti vielä nykypäivänäkin) tallensimme kaiken tietokoneidemme kovalevyille, nyt lähetämme tietoa verkon kautta palveluntarjoajien ylläpitämiin tallennusjärjestelmiin. Tieto siis ei ole enää konkreettisesti tietokoneessasi, vaikka ne ovatkin jatkuvasti saatavillasi pilviohjelmiston kautta.

Tiedostoihin voi näin myös antaa helpommin käyttöoikeudet muille niitä tarvitseville osapuolille, sillä pilvikansion voi jakaa parilla klikkauksella. Vielä muutama vuosi sitten tiedostonjako olisi tapahtunut hitaammin esimerkiksi sähköpostitse tai fyysisesti USB-muistitikun välityksellä

Internetin ollessa kyseessä myös pilvipalveluiden turvallisuus on ehditty jo kyseenalaistamaan useaan otteeseen. Pilvipalveluiden turvallisuuteen kuitenkin panostetaan yhä kasvavissa määrin, ja esimerkiksi Symantecin kaltaiset maailmanlaajuiset turvapalvelut keskittyvätkin nykyään henkilökohtaisten palomuurien lisäksi pilvipalveluiden suojaamiseen.

Pilvipalvelut on myös usein toteutettu mainosrahoitteisesti, joten käyttäjien on mahdollista saada käyttöönsä ilmaiseksi ainakin muutamien gigojen kokoisia verkkotallennustiloja. Esimerkiksi Google Drive –palvelussa jokainen käyttäjä saa ilmaiset 15 gigaa tallennustilaa Googlen pilvipalveluun, kun taas Dropboxilla rajoitus on 2 gigaa. Toisaalta Dropbox tarjoaa käyttäjille myös mahdollisuuden laajentaa tilaansa esimerkiksi kutsumalla kavereitaan käyttäjiksi. Lisäksi Dropbox on enemmän keskittynyt palvelemaan maksavia asiakkaitaan laadukkailla ominaisuuksillaan, kun taas Google Drive on keskittynyt lähinnä ilmaiseen palveluun.

Mistä ihmeestä tämä kohua herättävä pilvi-nimitys oikein edes tulee? Noh, pilvi on IT-alalla hyvin yleisesti käytetty symboli internetille.

rnn.yqe.