Skype

Skype on pikaviestintäohjelma, joka mahdollistaa ääni- ja videopuhelut internetin välityksellä. Puheluita voi käydä siis maksutta joko tietokoneen, tabletin tai puhelimen välityksellä muiden Skype-käyttäjien kanssa (puhelut lanka- ja matkapuhelinliittymiin (SkypeOut) ovat maksullisia). Käyttäjä tarvitsee laitteeseensa internet-yhteyden lisäksi ainoastaan mikrofonin sekä web-kameran videopuheluita varten.

Skypen avulla voi myös jakaa kuvia ja muita tiedostoja, käydä chat-keskusteluja tai lähettää videoviestejä. Myös ’streamaus’ eli oman näytön kuvan välittäminen toiselle käyttäjälle on mahdollista. Maksuttomissa puheluissa voi olla läsnä yhteensä enintään kymmenen eri käyttäjää, mutta maksullisessa versiossa käyttäjiä voi olla 20. Tekstimuotoisessa chat-keskustelussa käyttäjiä voi olla maksutta mukana jopa 50.

Skypen kehittivät ruotsalainen Niklas Zennström ja tanskalainen Janus Friis ja se julkaistiin vuonna 2003. Nykyään Skype kuuluu Microsoftille, ja sillä on kuukausittain jopa 100 miljoonaa aktiivista käyttäjää (rekisteröityneitä käyttäjiä on moninkertainen määrä). Skypeä voi käyttää kaikilla yleisimmillä alustoilla kuten Microsoft Windowsilla, OS X:llä, Linuxilla, Androidilla, iOS:lla ja BlackBerryllä.

Skype on oivallinen apuväline silloin, kuin tavallinen puhelu on mahdoton tai huomattavan kallis vaihtoehto. Moni yritys hyödyntää Skypeä konferenssipuheluissaan ja koulut käyttävät sitä opetustilanteissa. Skype helpottaa myös ulkomailla asuvien ihmisten yhteydenpitoa kotimaassa olevaan perheeseen, ystäviin ja muihin läheisiin huomattavasti.