Suunnittelisinko kotisivuni itse?

Oman kotisivun rakentamiseen on tarjolla paljon erilaisia vaihtoehtoja. Koko projektin voi ensinnäkin ulkoistaa, esimerkiksi freelancerille tai web-sivujen suunnitteluun erikoistuneelle yritykselle. Nämä ammattilaiset tietysti keskustelevat mielellään asiakkaan kanssa ja sivun päälinjaukset käydään läpi yhdessä, ennen kuin varsinainen koodaustyö aloitetaan.

Mutta www-sivun voi myös suunnitella (ja toteuttaa) kokonaan itse. Tarjolla on nimittäin runsaasti erilaisia palveluita, joiden avulla oman kotisivun saa pystyyn parhaimmillaan muutamassa minuutissa. Oman sivun voi peustaa nettiin myös halutessaan täysin ilmaiseksi, jolloin siinä ei tosin voi käyttää omaa verkkotunnusta, ja sivun toiminnot voivat olla melko rajallisia. Suosittuja online-palveluja, joiden avulla voi luoda oman kotisivun jonkin valmiin pohjan eli templaten avulla ovat esimerkiksi WordPress, Weebly ja suomalainen Kotisivukone.

Mikäli ei kuitenkaan halua ottaa valmista templatea kotisivunsa pohjaksi, vaan suunnitella kaiken täysin itse, on helpointa käyttää jotakin kotisivun suunnitteluun ja koodamiseen tehtyä ohjelmaa. Vaihtoehtoja on tässäkin tarjolla runsaasti, ja eräs suosittu ilmaisohjelma on esimerkiksi Mozillan Seamonkey. Jos haluaa kuitenkin ammattimaisempaa lähestymistapaa sivujen rakentamiseen, voi investoida myös kaupalliseen ohjelmaan.

Web-sivujen suunnittelussa on paljon asioita, jotka on mahdollista tehdä ”väärin”. Esimerkiksi liian suurien tai vääränlaista formaattia olevien kuvien käyttämistä sivulla näkee toisinaan. Onkin suositeltavaa myös tutustua web-suunnitteluun liittyviin oppaisiin ja artikkeleihin, joita löytyy luonollisesti vaikkapa internetistä.

rnn.yqe.