Twitter

Virtuaaliyhteisö Twitter on megasuosittu sosiaalisen median muoto, yhteisöpalvelu tai mikroblogi, jonka käyttäjät voivat lukea ja julkaista lyhyitä 140 merkkiä sisältäviä viestejä. Viestejä kutsutaan twiiteiksi ja viestittelyä twiittaamiseksi. Voidakseen julkaista twiittejä henkilön tulee rekisteröityä palvelun käyttäjäksi, mutta lukemaan niitä pystyy kuka tahansa.

Twiittaamaan pystyy Twitterin nettisivuilla, tekstiviestitse tai mobiilisovelluksen kautta. Twiittejä voi yhdistellä ryhmiksi liittämällä postaukseen #-merkin eli hashtagin. Esimerkiksi #WorldCupFinal liittää postauksen samaan ryhmään muiden MM-futiksen finaaliin liittyvien postausten kanssa.

Twitterin ovat luoneet Jack Dorsey, Biz Stone, Ewan Williams ja Noah Glass, ja se julkaistiin vuonna 2006. Twitterin prototyyppi toimi Odeo-firman sisäisenä palveluna, mutta yleisön käyttöön tarkoitettu täysversio julkaistiin pian prototyypin jälkeen. Palvelu kasvoi nopeasti ja saavutti suuren suosion ympäri maailman: vuonna 2013 Twitter kuului kymmenen maailman vierailluimman nettisivun joukkoon, ja vuoden 2014 loppuun mennessä sillä oli jo yli 500 miljoonaa käyttäjää (näistä noin 285 miljoonaa aktiivisia käyttäjiä).

Twitterin seuratuimpia henkilöitä ovat tällä hetkellä Katy Perry, Justin Bieber ja Barack Obama. Esimerkiksi Katy Perryllä Twitter-seuraajia on hurjat yli 59 miljoonaa kappaletta. Maailman suosituimpiin yksittäisiin twiitteihin kuuluu puolestaan Ellen DeGeneresin vuonna 2014 suorassa Oscar-gaalassa ottama selfie lukuisien muiden julkkisten kanssa. Twitterin sisältöä on analysoitu ja tutkittu paljon, minkä seurauksena on käynyt ilmi, että 40 % palvelun sisällöstä on merkityksetöntä höpinää ja small talkia, suunnilleen saman verran keskustelullista sisältöä ja vaivaiset 4 % uutisia.