Verkkotunnuksen rekisteröiminen

Kun uuden web-sivuston hankkimista aletaan suunnittelemaan, ilmestyy muistilistalle yleensä varsin pian tiettyjä asioita: sivun värit ja ulkoasu, tekstin fontit, kuinka paljon tekstiä suhteessa kuviin yms. Nämä ovat tietysti merkittäviä kysymyksiä itse sivuston toimintaan ja ulkonäköön liittyen. On olemassa kuitenkin vielä keskeisempiä kysymyksiä, joihin kannattaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa alkaa miettimään vastauksia. Esimerkiksi: kuka sivuston suunnittelee ja tekee? Kuinka sivustoa markkinoidaan? Ja ehkä kaikkein tärkeimpinä kysymyksinä: mille palvelimelle sivusto sijoitetaan ja mikä sen nimi on?

Sivuston nimellä ei tässä yhteydessä tarkoiteta sen otsikkoa, vaan verkkotunnusta. Verkkotunnus on www-sivun tekninen osoite (kutsutaan joskus myös URL:ksi), ja käytännössä se näkyy aina selaimen lokaatiokentässä. Verkkotunnuksen saa itselleen varsin helposti, eikä se ole myöskään erityisen kallis. Esimerkiksi kansainvälisen .COM, .NET tai .ORG -tunnuksen rekisteröinti onnistuu helposti minkä tahansa (myös ulkomaalaisen) web-hotellin tai ISP-palvelun kautta. Suomalaisen .FI -tunnuksen rekisteröinti on kontrolloidumpaa, ja se pitää hakea Viestintävirastosta. Käytännössä sen saa myös suomalaisten web-hotellien kautta. Yleisesti .COM-domain on tarkoitettu kaupallisiin sivustoihin, ja se onkin selvästi kaikkein yleisin verkkotunnuksen pääte.

Verkkotunnuksen eli domain-nimen voi yleensä rekisteröidä vähintään vuodeksi kerrallaan. .FI-osoitteet ovat hieman kalliimpia kuin kansainväliset tunnukset, mutta yleisesti ottaen kaikkien verkkotunnusten hinnat asettuvat noin 10 – 30 € / vuosi haarukkaan. Yleensä useamman vuoden rekisteröinnillä hinta on myös suhteellisesti halvempi. Internetin alkuaikoina verkkotunnuksen aktivoitumista piti odottaa useita päiviä, mutta nykyään tunnus on usein käytettävissä jo muutaman tunnin kuluttua rekisteröinnistä.

rnn.yqe.