Web-hotellit

World Wide Webistä eli www:stä on tullut pysyvä standardi ja tapa, jolla sekä yritykset, organisaatiot että yksityishenkilöt esittelevät omia tuotteitaan, palveluitaan tai vaikkapa omia näkemyksiään ja mielipiteitään. Web-sivustoja löytyy hyvin monenlaisia, aina massiivisista tuhansien tuotteiden verkkokaupoista pieniin yksityishenkilöiden ylläpitämiin kotisivuihin. Niitä kaikkia kuitenkin yhdistää muutama tekninen asia, joista yksi tärkein on ns. sivujen hostaaminen.

Hostaaminen, eli isännöinti tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, että web-sivut sijoitetaan palvelintietokoneelle, jolloin ne ovat näkyvissä maailmanlaajuisessa tietoverkossa. Web-sivun voi kyllä tehdä omalla tietokoneellaan, mutta silloin se ei ole vielä julkinen, eivätkä internetin käyttäjät pysty näkemään sitä. Käytännössä sivu siis pitää sijoittaa 24/7 julkisille internet-palvelimelle, joita ollaan nyt vakiintuneen käytännön mukaisesti ryhdytty kutsumaan web-hotelleiksi. Nimitys on kyllä aika osuva, sillä kysymys on juuri virtuaalisen ”huoneen” vuokraamisesta. Yleensä palvelintilasta maksetaan kuukausittainen tai vuosittainen maksu palveluntarjoajalle (ISP:lle), tosin tarjolla on myös täysin ilmaisia vaihtoehtoja web-sivujen hostaamiselle.

Aikaisemmin yleinen tapa toteuttaa oma www-sivu oli koodata se ensin paikallisesti omalla tietokoneelle (joko suoraan tekstinkäsittelyohjelmalla tai jollakin html-editorilla), ja siirtää se sen jälkeen esim. FTP-yhteyden avulla unix-palvelimelle. Tällä tavalla sivuja voi tietysti edelleenkin tehdä, mikäli web-hotelli vain tarjoaa FTP tai SCP -yhteyttä asiakkailleen. Mutta nykyään yleisin tapa web-sivujen rakentamisessa ja hostaamisessa on valmiiden online-työkalujen ja erilaisten julkaisujärjestelmien käyttö. Yleisimpiä käytettyjä palveluja ovat esim. WordPress, Joomla ja Weebly. Suomessa toimii myös esimerkiksi kotimainen kotisivukone.fi. Nämä ovat kokonaisvaltaisia palveluita, joihin kuuluu yleensä ainakin template-pohjainen html-editori, kuvankäsittelypalvelu, julkaisujärjestelmä, lokit ja liikenteen analysointityökalut sekä myös varsinainen web-hotelli, eli palvelin, johon sivu tallennetaan.

rnn.yqe.