WhatsApp

WhatsApp on älypuhelimille suunnattu pikaviestisovellus, jonka avulla internetin kautta voi lähettää teksti- ja ääniviestejä, kuvia tai videoita. Se on maailmanlaajuisesti suosituin viestintäsovellus, jolla on jo yli 800 miljoonaa aktiivista käyttäjää. Jo vuonna 2013 WhatsApp-sovelluksen kautta lähetettiin hurjat 27 miljardia viestiä – joka päivä. WhatsApp julkaistiin vuonna 2009, ja sen kehittivät entiset Yahoo!:n työntekijät Brian Acton ja Jan Koum. Facebook osti sovelluksen itselleen vuonna 2014.

WhatsApp on luonnollisesti vähentänyt maksullisten tekstiviestien suosiota, sillä sovellus on käyttäjälle täysin ilmainen ensimmäisen vuoden ajan. Sitä voi käyttää kaikilla tunnetummilla käyttöjärjestelmillä, kuten iOS:lla, Androidilla, Windows Phonella, Symbianilla ja BlackBerrylla. Financial Timesin mukaan WhatsApp onkin tehnyt tekstiviesteille saman, minkä Skype teki kansainvälisille puheluille tavallisiin liittymiin.

WhatsApp-ohjelman avulla voi käydä yksityisiä keskustelua toisen käyttäjän kanssa tai luoda enintään 100 henkilöä kattavia ryhmiä. Muille käyttäjille voi myös jakaa kuvia tai ilmoittaa sijaintinsa internetin tai GPS:n avulla. Tässä sovelluksessa ei tarvitse lähettää kaveripyyntöä tai vastaavaa toiselle käyttäjälle voidakseen lähettää tälle viestin, tähän riittää tallennettu puhelinnumero.

WhatsAppin suurimmat kilpailijat ovat aasialaisia pikaviestintäohjelmia, kuten WeChat (468 miljoonaa aktiivista käyttäjää), Viber (209 miljoonaa käyttäjää) sekä japanilainen LINE (170 miljoonaa käyttäjää). WhatsAppia on vuosien saatossa kritisoitu puutteellisesta yksityisyyssuojasta ja turvallisuusongelmista useammalta eri taholta.