WordPress

WordPress tai yksinkertaisesti WP on sisällönhallintaohjelma, joka perustuu avoimeen lähdekoodiin. Tämän vuonna 2003 julkaistun ohjelman alkuperäinen tarkoitus oli toimia työvälineenä blogien perustamisessa ja niiden ylläpidossa. Myöhemmin siihen on lisätty sisällönhallintajärjestelmälle tyypillisiä ominaisuuksia kuten kehittyneempi pohjatiedostojärjestelmä. WordPress tallentaa tiedot MySQL-tietokannan avulla. WordPress on tällä hetkellä maailman suosituin sisällönhallintaohjelma ja sitä käytetään yli 60 miljoonalla web-sivustolla. Se on alustariippumaton palvelu, ja käyttö onnistuu myös älypuhelimilla.

WordPressiä voi käyttää mobiilisovelluksilla rajoitetusti, mutta kaikki tärkeimmät toiminnot, kuten uusien blogipostausten luominen ja kommentointi onnistuvat myös puhelimella. WordPressin käyttäjä voi valita sivuilleen erilaisia teemoja, jotka määrittävät sivun ulkonäön. Teemoja voi myös vaihtaa ilman, että sivuston sisältö muuttuu. Jokaisella WordPress-sivustolla tulee käyttää ainakin yhtä teemoista, jotka on jaettu ’Free Themes’- ja ’Premium Themes’ -kategorioihin. Mikäli intoa ja taitoa riittää, käyttäjä voi toki luoda myös omia teemojaan.

WordPressiin on saatavilla lukematon määrä erilaisia lisäosia, joista osa on ilmaisia ja osa maksullisia. Esimerkiksi ilmaisen Yoast WordPress SEO-lisäosan avulla voi hakea lisää hakukonenäkyvyyttä sivulleen. Aloittelijoille löytyy netistä runsaasti myös suomenkielistä opastusta WordPressin käyttöön. Oppaissa kerrotaan muun muassa erilaisista lisäosista ja niiden merkityksestä esimerkiksi hakukoneoptimoinnin kannalta. Netistä löytää myös vinkkejä lailliseen ja maksuttomaan kuvien käyttöön WordPress-sivuilla (esim. WP Inject-lisäosa) tai vaikkapa sivuston nopeuttamiseen WP Rocket -välimuistituslisäosan avulla.

rnn.yqe.