World Wide Web

World Wide Webbiä eli www:tä kutsutaan nykyään yleisesti internetiksi, mikä kertookin jo paljon www:n suosiosta. Internet ja www ovat nimittäin todellisuudessa kaksi eri asiaa, ja tarkalleen ottaen World Wide Web on vain yksi internetin sadoista erilaisista palveluista. Muita tunnettuja intenet-palveluja ovat nimittäin sähköposti, erilaiset messenger-viestimet, ftp-tiedonsiirto ja esim. Skype-puheluissa käytettävä voip-puhelu.

World Wide Web on varsin nuori internetin tulokas, sillä sen kehittely aloitettiin vasta 1980-1990 -lukujen taitteessa. Ensimmäiset palvelut, kuten esim. sähköpostin lähetys (SMTP) ja luku (POP) olivat olleet toiminnassa jo kauan ennen sitä. World Wide Web saavutti kuitenkin nopeasti suuren suosion, ja jo hieman 1990-luvun puolivälin jälkeen internet ja www olivat jo lähes kaikkien tiedossa. Voidaan myös hyvin sanoa, että koko internetin suosion ja kasvamisen suurin ansio kuuluu www:lle.

Mikä tekee sitten tästä palvelusta niin ilmiömäisen? Syitä on useitakin. Yksi tärkeimmistä menestyksen syistä ovat varmasti hyperlinkit, eli mahdollisuus päästä toiselle sivulle linkkiä klikkaamalla. Toinen tärkeä seikka on mahdollisuus lisätä kuvia (ja nykyään myös videoita) sivuille. Ja kun käytössä on teksti ja kuvat, niin sehän tarkoittaa jos samaa, kuin digitaalinen sanomalehti. Toisin kuin perinteisissä sanoma- ja aikakauslehdissä, www:hen voi luoda myös omia sivuja. Ja se onkin tämän palvelun kolmas, ja kenties merkittävin suosion syy. Kun aikaisemmin piti joko ostaa mainostilaa tai saada muuten toimittaja suostuteltua kirjoittamaan artikkeli (jonka hän tietysti itse muokkasi haluamakseen), niin www:n myötä kuka tahansa saattoi itse julkaista oman sivunsa juuri haluamallaan tavalla.

rnn.yqe.